Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Γάτα - Η ιστορία

Μια φορά κι έναν καιρό, πριν από 50.000.000 χρόνια, ζούσε ένα ζώο με κοντά πόδια και μακρύ σώμα, που οι επιστήμονες το βάφτισαν Miacis και όπως μας λένε, ήταν
ο μακρινός πρόγονος της γάτας.

Περνούσαν οι αιώνες, και ξαφνικά πριν από  35.000.000 χρόνια, εμφανίστηκε ένα άγριο αιλουροειδές, που μπόρεσε και επέζησε περιφερόμενο σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Νότιο Αμερική. Ποτέ δεν βρέθηκαν ίχνη του στην Αυστραλία και την Ανταρκτική. Επρόκειτο για μια άγρια τίγρη με μικρό κεφάλι, μεγάλο σώμα και τεράστια δόντια σαν κυρτά σπαθιά, που μπορούσε να σκοτώσει ακόμα κι ένα πελώριο μαμούθ. Δεν ήταν όμως ιδιαίτερα έξυπνη και δεν μπόρεσε να επιβιώσει για πολύ στην άγρια φύση.


Πριν από 10 -12.000.000 χρόνια, εμφανίστηκε η πρώτη γάτα που έμοιαζε πολύ με την σημερινή.
Ζούσε στα δάση, σκαρφαλώνοντας πάνω στα δέντρα με τα νύχια της, που όταν δεν τα χρειαζόταν τα έκρυβε μέσα στις θήκες τους.
Ήταν πανέμορφη, ανεξάρτητη και αυτοδύναμη. Η παρουσία της στη γη, ήταν πολύ πιο παλιά από του ανθρώπου, του σκύλου, του γουρουνιού και του αλόγου.

Και τώρα πάμε σε πιο... πρόσφατους καιρούς.
Πριν από 10.000 χρόνια, ένας πρωτόγονος κυνηγός σκέφθηκε να αποθηκεύσει σπόρους δημητριακών. Αυτή η κίνηση, του έδωσε την ευκαιρία σε κάποιες δύσκολες μέρες, να προσφέρει τροφή στους συντρόφους του. Αυτοί με την σειρά τους, σαν ανταμοιβή, άρχισαν να τον υπηρετούν και να γεμίζουν τις αποθήκες με δημητριακά και καρπούς.
Μαζί όμως με τις πρώτες αποθήκες εμφανίστηκαν και οι ορδές των πεινασμένων ποντικιών. Ο νεογέννητος πολιτισμός κινδύνευε να τελειώσει, ανήμπορος, μέσα σε επιδημίες και καταστροφές.
Τότε, σαν προστάτιδα του πολιτισμού, έκανε την εμφάνισή της η γάτα, η οποία κυνήγησε και εξαφάνισε μεγάλο αριθμό ποντικιών. Ο άνθρωπος εκτίμησε την προσφορά της και την λάτρεψε σαν θεά για χιλιάδες χρόνια.

Ο δεσμός ανθρώπου - γάτας υπάρχει και πριν την αρχαία Αίγυπτο.
Η απόδειξη ήρθε από Γάλλους ερευνητές που ανακάλυψαν στην περιοχή Σιλουρόκαμπος της Κύπρου έναν τάφο ανθρώπου, αγνώστου φύλου αλλά υψηλής κοινωνικής θέσης, θαμμένου εδώ και 9.500 χρόνια μαζί με το 8 μηνών γατάκι του...

link:ailouros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου