Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Χλαμυδόφιλα: Μια μεταδοτική ασθένεια των παπαγάλων

Η Patricia Grey, κτηνίατρος με εξειδίκευση στα πτηνά, μας επισημαίνει τα συμπτώματα και τους τρόπους μετάδοσης μιάς νόσου που είναι αρκετά συνηθισμένη σε κάθε είδους παπαγάλο, αλλά κυρίως στα μικρά παπαγαλάκια.

Ένα νόσημα που ανιχνεύουμε πολύ συχνά στους παπαγάλους, προκαλείται από τη χλαμυδόφιλα, ένα μικρόβιο που προκαλεί νόσο και στον άνθρωπο, δηλαδή είναι ζωοανθρωπονόσος. Η χλαμυδόφιλα βρίσκεται πιό συχνά σε μικρά παπαγαλάκια (budgies, cockateels, lovebirds), αν και όλοι οι παπαγάλοι μπορούν να προσβληθούν. Πολλά παπαγαλάκια έχουν το μικρόβιο αλλά δεν έχουν κανένα σύμπτωμα, άρα είναι φορείς που μεταφέρουν τη νόσο σε άλλους παπαγάλους. Η χλαμυδόφιλα είναι σημαντική γιατί είναι ζωοανθρωπονόσος, οπότε μπορεί να αρρωστήσει και ο άνθρωπος που έρχεται σε επαφή με έναν παπαγάλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι οπωσδήποτε όποιος έρχεται σε επαφή με τον παπαγάλο θα αρρωστήσει, όμως υπάρχει η πιθανότητα, με μεγαλύτερο κίνδυνο για τους ηλικιωμένους, τα πολύ μικρά παιδιά ή τους ανθρώπους που κάνουν κάποια θεραπεία για καρκίνο. Αυτό το νόσημα είναι πολύ διαδεδομένο, είναι παντού, οπότε αρκετοί εκτροφείς που έχουν μαζί με τα μικρά παπαγαλάκια και μεγάλους παπαγάλους όπως ο African Grey ή ο Macao έχουν το μικρόβιο να περνάει από τα μικρά στα μεγαλύτερα είδη, και μάλιστα οι μεγάλοι παπαγάλοι είναι πιό πιθανό να νοσήσουν και όχι να είναι απλά φορείς. Αυτό το νόσημα μπορεί να το έχει ήδη το ζώο όταν το αγοράζει ο ιδιοκτήτης, και μόνο μετά από δύο ή τρία χρόνια να εμφανιστούν συμπτώματα, οπότε ο ιδιοκτήτης δεν ξέρει από πού του ήλθε-όμως, σε πολλές περιπτώσεις ο παπαγάλος δεν το κόλλησε στην πορεία αλλά το είχε από τότε που αγοράστηκε.
Το πιό συχνό σύμπτωμα που παρουσιάζουν τα μικρά παπαγαλάκια είναι να τρέχει το ένα μάτι, να τρέχουν και τα δύο, να έχει έκκριμα και η μύτη, να είναι σαν να είναι κρυωμένα. Ο ιδιοκτήτης πιστεύει ότι είναι κρυωμένος ο παπαγάλος του, όμως στην πραγματικότητα δεν είναι κρυωμένο, έχει αυτό το βακτήριο. Επόμενο σύμπτωμα είναι οι πράσινες κουτσουλιές, που όταν το χρώμα είναι έντονο πράσινο, αυτό υποδηλώνει ηπατική ανεπάρκεια, που είναι και η πιό σημαντική επίπτωση της νόσου, που είναι τελικά και θανατηφόρα. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι η δύσπνοια, η μειωμένη όρεξη και η κακή διάθεση, αλλά το πιό χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι το οφθαλμικό και ρινικό έκκριμα. Είναι σημαντικό να γίνει σωστά η διάγνωση, δεν είναι κρύωμα που θα περάσει μόνο του, χρειάζεται αντιβίωση και η θεραπεία είναι μακρόχρονη, 45 μέρες επί δύο φορές την ημέρα. Αν δεν γίνει σωστά και εγκαίρως η διάγνωση, ο παπαγάλος τελικά θα υποκύψει από την ασθένεια, ενώ θα τη μεταδώσει και σε όλα τα υπόλοιπα πτηνά που έρχεται σε επαφή.
Η νόσος μεταδίδεται με τα κόπρανα. Το μικρόβιο υπάρχει στις κουτσουλιές και μεταδίδεται μέσω της αναπνοής αφού διασπείρεται στην ατμόσφαιρα, κι αυτός είναι ο λόγος που είναι αδύνατον να περιοριστεί η νόσος: αν κάποιος έχει τέσσερα παπαγαλάκια σε διαφορετικά κλουβιά, εάν το ένα από τα τέσσερα είναι φορέας, είναι σίγουρο ότι και τα τέσσερα θα κολλήσουν. Δεν είναι απαραίτητο ότι όλα θα νοσήσουν, όμως το μικρόβιο είναι σίγουρο ότι θα περάσει σε όλα.
Ο άνθρωπος που έρχεται σε επαφή με το μικρόβιο μπορεί να πάθει ψιττάκωση, μιά αναπνευστική νόσος που είναι αρκετά βαριά για τον άνθωπο, με δύσπνοια, πυρετούς Είναι σημαντικό κάποιος που έχει κυρίως τα μικρά παπαγαλάκια και πιστεύει ότι έχει αλλεργία ή τέτοια συμπτώματα, να αναφέρει στον γιατρό του το γεγονός ότι έχει παπαγαλάκια στο σπίτι ώστε να γίνει η σωστή διάγνωση. Δεν είναι πάρα πολύ συχνό να ασθενήσει και ο άνθρωπος, όμως συμβαίνει, οπότε η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική γιατί χρειάζεται θεραπεία για 45 ημέρες με συγκεκριμένα αντιβιοτικά, ειδικά για το συγκεκριμένο μικρόβιο.
link:pet-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου