Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

ΜΗ ΜΕ ΜΑΛΩΝΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΣΚΥΛΟΣ

ΤΟΥΑΛΕΤΑ
Έχετε επιλέξει το πιο όμορφο κουτάβι του κόσμου. Ημίαιμο, καθαρόαιμο, μικρό, μεγάλο δεν έχει απολύτως καμία σημασία γιατί για εσάς είναι το πιο γλυκό πλάσμα στον πλανήτη Γη!
Δεν είχατε ποτέ πριν σκύλο ή είχατε σκύλο όταν είσασταν πολύ μικροί και ήταν αλλουνού ευθύνη ή μπορεί και να μεγαλώσατε με σκύλο ο οποίος όμως έμενε έξω από το σπίτι. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε, μετά από πολλή και ώριμη σκέψη, αποφασίσατε να αποκτήσετε το δικό σας πιστό φίλο.
Έχετε ήδη αγοράσει όλα τα απαραίτητα, κρεβατάκια, λουράκια, παιχνιδάκια, τροφή και φυσικά πάνες!
Έρχεται λοιπόν ο μικρός μπόμπιρας στο σπίτι και στα πρώτα 10 λεπτά παρουσίας του τσουπ κάνει τα πρώτα του τσισάκια στο αγαπημένο σας χαλί!
Δεν σας πιάνει πανικός, είχατε ίσως προετοιμαστεί ψυχολογικά ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί (γιατί δεν βγάλατε τα χαλιά είναι μια άλλη ιστορία!), παίρνετε το σφουγγάρι, το απορρυπαντικό και καθαρίζετε τοπικά το χαλί.
Παίζετε με το σκυλάκι σας, σας δαγκώνει τα χέρια, τα πόδια, τα παπούτσια, τα μπατζάκια και ό,τι άλλο δει να κινείται. Του πετάτε το μπαλάκι, το κυνηγάει, φυσικά δεν σας το φέρνει αλλά το ξαναπαίρνετε και το ξαναπετάτε. Μετά από 15-20 λεπτά παιχνιδιού το σκυλάκι σας ανοίγει φαρδιά πλατιά τα ποδαράκια και κάνει τσίσα του αυτή τη φορά στο ωραίο σας ξύλινο πάτωμα
Το παίρνετε αγκαλιά και το πάτε στην πάνα, του λέτε «εδώ πρέπει να κάνεις τσίσα!», αλλά το κακό έχει γίνει. Παίρνετε αποφασιστικά τη σφουγγαρίστρα (η οποία έμελλε να γίνει η καλύτερή σας φίλη για τις επόμενες βδομάδες ή και μήνες) και καθαρίζετε ξανά.
Η παραπάνω διαδικασία συνεχίζετε κάθε περίπου 2-3 ώρες και τα νεύρα σας έχουν αρχίσει σιγά σιγά να μετατρέπονται σε μικρές μεταξωτές κορδελίτσες.
Έρχεται η ώρα του πρώτου γεύματος και έχετε μετρήσει προσεκτικά πόσα γραμμάρια πρέπει να φάει το καμάρι σας. Βάζετε το πιατάκι στη θέση του αλλά το σκυλάκι σας δείχνει να το αγνοεί και να συνεχίζει να δαγκώνει ό,τι υπάρχει στο ευρύτερο πεδίο του σαλονιού σας. Το προσκαλείτε να έρθει κοντά στο μπολ... αποτυχία! Το σκυλάκι σας απλά δεν ενδιαφέρεται να φάει. Έχοντας αγωνία μήπως μείνει νηστικό του αφήνετε το πιάτο στο πάτωμα με την ελπίδα ότι όταν πεινάσει θα πάει να φάει, τι πιο φυσιολογικό. Έλα όμως που το σκυλάκι σας αποφασίζει να φάει την ώρα που εσείς είστε απασχολημένος και δεν το παίρνετε μυρωδιά... 20-30 λεπτάκια μετά παίρνετε όμως μια άλλη μυρωδιά, όχι και τόσο ευχάριστη!
Το μικρό σας πλασματάκι σας έχει αφήσει ένα ωραιότατο δωράκι στο δεύτερο χαλί του σπιτιού, λες και το πρώτο δεν του έκανε!
Το ξαναπαίρνετε, το ξαναπάτε στην πάνα και του λέτε «εδώ πρέπει να κάνεις και τα κακά σου». Σας κοιτάζει στιγμιαία με ένα βλέμμα απορίας και τρέχει αμέσως στο πρώτο παιχνίδι που θα βρει μπροστά του.
Ήρθε η ώρα του ύπνου! Ως καλός σκυλογονιός έχετε πάρει στο σκυλάκι σας πάρκο για να το περιορίζετε και μέσα έχετε βάλει το κρεβατάκι του, το νεράκι του και φυσικά μια πάνα. Πάτε λοιπόν όλοι ήσυχοι για ύπνο, για να σας ξυπνήσει το μικρό σας στις 4:00 τα ξημερώματα έχοντας κάνει και πάλι κακά, τα οποία έχει πατήσει και έχει απλώσει σε όλο το χώρο του πάρκου! Τουλάχιστον αυτή τη φορά τα έκανε στην πάνα, σκέφτεστε μέσα στη νύστα σας, και μετά από μια γενναία επιχείρηση καθαρισμού ξαναπέφτετε για ύπνο.
Όλα τα παραπάνω γίνονται η καθημερινότητά σας για την επόμενη εβδομάδα, μέχρι που πραγματικά δεν αντέχετε άλλο και η σκέψη του να πνίξετε το σκυλάκι σας την επόμενη φορά που θα τα κάνει στο χαλί σας ολοένα και φουντώνει.
Κάτι πρέπει να γίνει, δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση, σκέφτεστε.
Αρχίζετε να ρωτάτε παντού τι να κάνετε. Τη φίλη σας που έχει σκύλο, τον κτηνίατρο, το pet shop, τον εκτροφέα, τη φιλοζωική, τη γειτόνισσα, τη μαμά σας (που ως γνωστόν έχει για όλα μια λύση!). Τα μηνύματα μπερδεμένα... Άλλος λέει να βάλεις εφημερίδες αντί για πάνα, άλλος λέει να το βγάλεις στο μπαλκόνι να μάθει να τα κάνει έξω, άλλος λέει να του βάλεις τις φωνές όταν θα το δεις να τα κάνει , άλλος λέει να του τις βρέξεις με μια εφημερίδα, με ένα περιοδικό βρε αδερφέ και οι περισσότεροι λένε να τον πάρεις και να βάλεις τη μούρη του εκεί που τα έκανε «για να μάθει».
Κάτι θα ξέρουν παραπάνω αυτοί, σκέφτεστε αποφασισμένοι να εφαρμόσετε ένα συνδυασμό των παραπάνω για να σωθείτε.
Έρχεται εκείνη η ώρα και πάνω που το σκυλάκι σας έχει αρχίσει να αφήνει τα σημάδια του στο χαλάκι πατάτε μια τσιριχτή φωνή «ΜΗΗΗΗΗΗΗΗΗ» και το κόβετε. Εκείνο φεύγει γρήγορα από το σημείο τρομαγμένο και κρύβεται. Το πιάνετε, το πάτε πίσω στο χαλί και του ακουμπάτε τη μουσούδα του εκεί που τα έκανε. Του δίνετε μια απαλή σφαλιαρίτσα στον ποπό και του λέτε με αυστηρό, αλλά ήρεμο τρόπο «δεν κάνουμε τσίσα εδώ!». Τον πάτε στην πάνα μήπως και φιλοτιμηθεί να κάνει τα υπόλοιπα εκεί, αλλά που τέτοια τύχη, από την τρομάρα του δεν θέλει με τίποτα να τα κάνει. Μετά από 5 λεπτάκια και αφού το σκυλάκι έχει επανέλθει στην πρότερη τρελή του κατάσταση επαναλαμβάνεται το παραπάνω σκηνικό. Η ψυχραιμία σας έχει εξανεμιστεί και αυτή τη φορά η φωνή είναι πιο τσιριχτή και το μάλωμα ακόμα πιο έντονο «ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΕΔΩ; ΔΕΝ ΣΟΥ ΕΙΠΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΔΩ ΤΣΙΣΑ;;;».
Το αποτέλεσμα προσωρινά σας εντυπωσιάζει. Το σκυλάκι σας δείχνει να κρατιέται και να μην κάνει τσίσα. Τόση ώρα που αρχίζετε να απορείτε. Αρχίζετε να ψάχνετε για να ανακαλύψετε ότι κάτω από την τραπεζαρία σε ανύποπτο χρόνο το σκυλάκι σας έκανε τελικά την ανάγκη του εκεί.
Αυτό ήταν, εξορία! Στο μπαλκόνι γρήγορα, που τουλάχιστον εκεί θα μπορείτε να καθαρίσετε πιο εύκολα και δεν κινδυνεύει ούτε το ξύλινο πάτωμά σας να διαβρωθεί από την πολύ χλωρίνη, ούτε το χαλί σας να σαπίσει από την υγρασία! Και κάπως έτσι ξεκίνησε, μάλλον στραβά η συμβίωσή σας με τον αγαπημένο σας φίλο!

ΕΙΜΑΙ ΣΚΥΛΟΣ
Κανείς δε γεννήθηκε τέλειος!
Τα κουτάβια δεν γνωρίζουν από μόνα τους ότι το χαλί ή το πάτωμά σας δεν είναι η τουαλέτα τους. Στην φύση άλλωστε θα έκαναν την ανάγκη του όπου τους άρεσε και ένιωθαν ασφάλεια και κανείς δεν θα τα μάλωνε για αυτό!
Κανένα σκυλάκι δεν έχει στο μυαλό του να σας βάλει σε μπελάδες ή να σας κάνει να θυμώσετε ή να σας κουράσει. Το μόνο που σκέφτονται είναι πώς θα ξεφορτωθούν τα περιττά βάρη!
Όταν τρομάζετε τον σκύλο σας γιατί κάνει την ανάγκη του κάπου που δεν θέλετε με το να του φωνάζετε ή ακόμα περισσότερο με το να τον τιμωρείτε, άθελά σας τον μπερδεύετε και τον σπρώχνετε προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που θέλετε.
Το σκυλάκι σας δεν μπορεί να καταλάβει γιατί το μαλώνετε που κάνει κάτι για εκείνο απολύτως φυσιολογικό, τη βιολογική του ανάγκη. Όσο πιο συχνά το μαλώνετε όταν το βλέπετε να τα κάνει, τόσο πιο γρήγορα το σκυλάκι σας καταγράφει στο μυαλό του ότι «κάθε φορά που η μαμά ή ο μπαμπάς με βλέπουν να τα κάνω με μαλώνουν». Δεν μπορεί να κατανοήσει ότι το μάλωμά σας αφορά το ότι τα κάνει στο συγκεκριμένο σημείο και έτσι κάνει την παραπάνω γενίκευση στο μυαλό του. Η αναπόφευκτη λύση για να αποφύγει την τιμωρία είναι απλά να τα κάνει όταν εσείς δεν το βλέπετε!
Τι συμβαίνει όμως όταν τιμωρείτε το σκυλάκι σας εκ των υστέρων βάζοντάς του τη μουσούδα εκεί που τα έκανε; Το σκεπτικό είναι παρόμοιο και το σκυλάκι σας συνδυάζει τώρα ότι η τιμωρία έρχεται όταν βρίσκετε τους θησαυρούς του! Άρα η λύση για εκείνο είναι να προσπαθήσει να τους κρύψει όσο καλύτερα μπορεί.
Επειδή στο μυαλό του σκύλου το να κάνει την ανάγκη του είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό, κάθε σας μάλωμα το οποίο δεν κατανοεί του δημιουργεί και μια αρνητική εμπειρία προς το πρόσωπό σας. Όσο λοιπόν μεγαλώνει ο σκύλος σας δεχόμενος τιμωρίες για πράγματα φυσιολογικά για εκείνον, τόσο μεγαλώνει μέσα του και ο φόβος προς εσάς αλλά και το χάσμα της επικοινωνίας και της εμπιστοσύνης σας.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΟΥΤΑΒΙ
Υπάρχει όμως και μια άλλη περίπτωση. Το σκυλάκι σας δεν είναι κουτάβι και ξέρει που είναι η τουαλέτα. Έλα όμως που όταν λείπετε τείνει να το ξεχνάει. Πολλές φορές το ξεχνάει και όταν γυρνάτε από τη χαρά του του φεύγουν και λίγα τσισάκια. Για να μη μιλήσουμε για τις φορές που επιδεικτικά πάει στον καναπέ σας ή το κρεβάτι σας και τα αμολάει για να σας εκδικηθεί! Το σκοτώνεις ή δεν το σκοτώνεις;
Οι εκφράσεις που χρησιμοποιούμε και εμείς οι άνθρωποι για να περιγράψουμε τον φόβο ή τη χαρά που βίωσε ένας συνάνθρωπός μας λέγοντας ότι «τα έκανε πάνω του από το φόβο του» ή «τα έκανε πάνω του από τη χαρά του» δεν είναι καθόλου τυχαίες! Όντως ο οργανισμός ενός ανθρώπου ο οποίος βιώνει υπερβολικά επίπεδα στρες μπορεί στην προσπάθειά του να εκτονώσει αυτή την ένταση να προβεί στην ακούσια ούρηση ή αφόδευση. Φανταστείτε λοιπόν ότι τα σκυλιά χρησιμοποιούν ακριβώς τον ίδιο μηχανισμό για να προσπαθήσουν να εκτονώσουν το στρες το οποίο βιώνουν σε κάποια δεδομένη κατάσταση. Μόνο που τα σκυλιά έχουν πολύ χαμηλότερα όρια αντοχών στο στρες απ’ότι οι άνθρωποι και για τον λόγο αυτό οι συμπεριφορές αυτές είναι και ιδιαίτερα συνηθισμένες! Μπορεί λοιπόν το σκυλάκι σας να χαίρεται τόσο πολύ που σας είδε, μπορεί να βαριέται που είναι μόνο του τόσες ώρες, μπορεί να φοβάται που υψώσατε τη φωνή σας ή το χτυπήσατε, μπορεί να αγχώνεται που στο σπίτι ήρθε ένα παιδί, ένας άγνωστος, ένας άλλος σκύλος ή μια γάτα και στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί στην στρεσογόνα αυτή κατάσταση κάνει τσίσα ή κακά.
Τα σκυλιά δεν θέλουν να μας εκδικηθούν, ούτε έχουν αυτού του είδους τη νοημοσύνη, όσο έξυπνα και αν είναι. Έχουμε την τάση να ανθρωποποιούμε κάποιες συμπεριφορές τους γιατί αυτός είναι ο απλούστερος τρόπος να τις εξηγήσουμε. Αυτό που δεν κατανοούμε όμως είναι ότι όταν το σκυλάκι μας βιώνει για οποιονδήποτε λόγο τόσο έντονο στρες που να αναγκαστεί να προβεί σε μια τέτοια συμπεριφορά, το βασικότερο που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να προσθέσουμε και άλλο στρες στην κατάσταση!
Αν φωνάξετε στο σκυλί σας ή το μαλώσετε όταν το δείτε να τα κάνει αυτομάτως η προσπάθεια του σκύλου να εκτονωθεί αποτυγχάνει, τα επίπεδα του στρες αυξάνονται εκ νέου, και μάλιστα ραγδαία, με αποτέλεσμα οι πιθανότητες να το ξανακάνει να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο!
Αντίστοιχα, όταν το σκυλάκι σας είναι τόσο ενθουσιασμένο που σας βλέπει ξανά μετά την πολύωρη απουσία σας το να του λέτε με τσιριχτή και ενθουσιασμένη φωνή «πού είναι το αγόρι/κορίτσι μου;;;; Πού είναι το μικρό μου;;; Πού είναι το γλυκό μου που το άφησε η μαμά/ο μπαμπάς μόνο του τόσες ώρες;;;;;» σίγουρα δεν το βοηθάει να ηρεμήσει και αυξάνει τις πιθανότητες για… ατυχήματα.
Το πώς βιώνει κάθε σκύλος μια δεδομένη κατάσταση και πόσο αγωνία, φόβο ή χαρά του προκαλεί αυτή εξαρτάται τόσο από την ιδιοσυγκρασία και το χαρακτήρα του σκύλου όσο και από τα πρότερα βιώματα και τις εμπειρίες που είχε μέχρι τώρα στη ζωή του. Μια κατάσταση η οποία αφήνει παγερά αδιάφορο έναν σκύλο μπορεί έναν άλλο να τον κάνει να γαυγίζει σας τρελός. Τα αυξημένα επίπεδα στρες σε έναν σκύλο είναι αυτά που προκαλούν τις περισσότερες, αν όχι όλες, «προβληματικές» συμπεριφορές. Όσο περισσότερες εμπειρίες αποκτά ο σκύλος σας και όσο πιο θετικό είναι το συναίσθημα που αποκομίζει από αυτές τόσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα άγχους που βιώνει και τόσο πιο ισορροπημένο χαρακτήρα αποκτά. Σκεφτείτε αυτό την επόμενη φορά που θα μαλώσετε τον σκύλο σας γιατί έκανε την ανάγκη του εκεί που δεν έπρεπε!
-------------------------------------------------------------------------------
TOILET 
You have selected the most beautiful puppy in the world. Mixed breed, purebred, small, large is of absolutely no importance because for you is the sweetest thing on the planet Earth!
There had never before had a dog or a dog when you were very young and it was someone else's responsibility or they might grow up with a dog but who lived outside the home. Whichever category you belong, and after much careful consideration, decided to get your faithful friend.
Have you already bought all the necessities, cradles, straps, toys, food and natural diapers!
So comes the little tot at home and in the first 10 minutes in the presence of Tsoupas make his first tsisakia your favorite rug!
You do not panic, you probably psychologically prepared that something could happen (why not pull out the carpeting is another story!), Take the sponge, detergent and cleaning local carpet.
Play with your dog, biting your hands, feet, shoes, legs and everything else seen moving. His throw the ball, the chase, of course you do not bring it but retakes and xanapetate. After 15-20 minutes of play your dog opens wide width feet and makes pee this time in your nice wooden floor
You take arms and go to Panama, saying "here have to do pee!" But the evil is done. Take decisive mop (which was to become your best friend for the next few weeks or months) and clean again.
The above process continues every 2-3 hours and your nerves are starting to slowly converted into small silk ribbons.
Comes the time of the first meal and you carefully measure how many grams should eat your pride. Put the saucer in place but your dog seems to be ignoring it and continuing to bite than there is in the wider field of your living room. The invite to come close to the bowl ... failure! Your dog just does not care to eat. Having anxiety lest fasting leave the dish on the floor in the hope that when you go hungry to eat, what more normal. Come however your dog decides to eat while you're busy and do not get 20-30 leptakia smell ... but after taking another smell, not so pleasant!
Your little critter has left you a beautiful gift in the second carpet in the house, as if the first did not fit!
The over, go back to the diaper and say "here you have to make the poo." We look instantly with a surprising look and immediately runs in the first game will find before him.
It's bedtime! As good skylogonios you get in your doggie park to the limit and you put inside the crib, the refreshing water and of course a diaper. So everyone go quiet for sleep, you wake up your little one at 4:00 in the morning and again having done evil, which is pressed and has spread around the area of the park! At least this time she did the diaper, thinking through the sleepy you, and after a brave cleaning company fell back to sleep.
All these are the everyday for the next week, so you really can not stand each other and thought to drown your dog the next time you put on your carpet ever gets heated.
Something must be done, can not go on any longer this situation, you think.
You begin to ask what to do everywhere. Your girlfriend has a dog, the veterinarian, the pet shop, breeder, the animal-friendly, the neighbor, your mom (who as we know has a solution for everything!). Messages tangled ... Another says to put newspapers instead diaper, another says take it off the balcony to learn to make out, another says to put the voices when I see them do it, the other says to the rain with a newspaper, a magazine bre bro and most say to take him and put her nose in there that made "to learn".
Something they would know more, thinking determined to apply a combination of the above to be saved.
There comes that time and over that your dog has begun to leave its mark on the mat pressing a squeaky voice "MIIIIIIIII" and cut. What goes quickly from point terrified and hiding. The catch, go back to the carpet and touch the muzzle where she did. Give it a gentle sfaliaritsa the butt and tell him to strict but calm manner "do not pee around here." In go the diaper lest filotimithei do the rest there, but no such luck, the fright of not wanting anything to do. After 5 leptakia and after the dog has returned to its former crazy situation repeated the above setting. The calm has vanished and this time the voice is more squeaky and bawling even more intense "What EKANES HERE? I SAID YOUR NOT HERE DO NOT pee??? '.
The result temporarily impresses you. The dog shows to grasp and do pee. So long as you begin to wonder. You start looking to discover that underneath the dining room unannounced your dog did eventually need there.
This was exile! The balcony quickly that at least there you can clean more easily and in no danger nor the wooden floor you erode the very bleach or your carpet to rot from moisture! And something like this started, probably wrong cohabitation with your favorite friend!

I AM a DOG
No one was born perfect!
Puppies do not know themselves that the carpet or your floor is not the toilet. In nature, moreover, would make the need of where they liked and felt secure and nobody will lambaste this!
No dog has in mind to put you in trouble or make you angry or tiring. All you think about is how to get rid of excess weight!
When frightened because your dog do his business somewhere you do not want to be yelling or even more to punish him, inadvertently confuse and push in the opposite direction from the one you want.
The dog can not understand why lambaste doing something that's quite normal, his biological need. The more often lambaste when you see them do, the sooner your dog records in his mind that "whenever mom or dad to see them do with fighting." It can be understood that the bawling to you that does at this point and so do the above generalization in mind. The inevitable solution to avoid punishment is simply to do when you do not see it!
What happens when you punish your dog subsequently putting his snout where she did? The concept is similar and your dog now combines that punishment comes when you find treasures! So the solution for that is to try to hide them as best you can.
Because the mind of the dog to do his business is something completely normal, every bawling who does not understand creates a negative experience for your face. So long as your dog grows punishments for accepting things as normal for him as growing up and the fear of you and the gap of communication and trust you.

I AM NOT PUPPY

But there is another case. The dog is not puppy and knows where the toilet. Come when you are away but you tend to forget. Many times forgets and when you turn the joy of leaving and few tsisakia. To say nothing of the times ostentatiously go on your couch or bed and amolaei to avenge you! The kill or not kill?
The words we use and we humans to describe fear or joy experienced by our fellow citizens a saying that 'made ​​over the fear of' or 'made ​​up of the joy of "not at all random! Indeed the body of a man who is experiencing excessive levels of stress can in an attempt to defuse this tension to make the involuntary urination or defecation. Imagine that dogs use exactly the same mechanism to try to defuse the stress that they experience in any given situation. Only dogs have much lower limits stress resistance than people and therefore these behaviors are particularly common! So can your dog to enjoy so much that you saw, can you be bored alone for so many hours, may be afraid to raise your voice or hit may be anxious that the house came a child, a stranger, another dog or a cat and trying to respond to stressful situation makes pee or bad.
Dogs do not want us to avenge, nor have such intelligence, as smart as they are. We tend to humanise some behaviors because this is the simplest way to explain them. What I do not understand though is that when the dog is in the thrall of whatever reason so intense stress of having to make such a behavior, the basic you should not do is add more stress to the situation!
If you yell at your dog or scold them when you see them automatically makes the effort of the dog fails to expand, stress levels are rising again, and even rapidly, so the chances of it again to grow exponentially!
Similarly, when your dog is so excited to see you again after long absence you to tell him with squeaky and excited voice "Where is the boy / girl???? Where is my little??? Where is my sweet that left her mom / dad alone for so many hours????? "Certainly did not help to calm and increases your chances of ... accidents.
How each dog is experiencing a given situation and how much distress, fear or joy causes this depends on the temperament and character of the dog and the historical control experiences and the experiences he had so far in life. A situation which leaves an icily indifferent another dog can make him your barking mad. Elevated levels of stress in a dog are what cause most, if not all, 'problematic' behaviors. The more experience you acquire the dog and the more positive is the feeling that derives from them the lower the levels of stress experienced and the more balanced nature obtains. Think about this the next time you scold your dog why did there need not have!

link:rockyourdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου