Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Γιατί τα σκυλάκια μας πηδάνε πάνω σε εμάς ή άλλους ανθρώπους και τι πρέπει να κάνουμε;

Η νούμερο 1 αιτία που τα σκυλιά πηδάνε πάνω στους ανθρώπους είναι για να παίξουν!

Γιατί είναι χαρούμενα που μας βλέπουν και θέλουν να μας δείξουν αυτό το συναίσθημα, γιατί αυτό τους λέει η φύση και το ένστικτό τους να κάνουν και αυτό κάνουν συνήθως και με τα άλλα σκυλάκια.

Το σκυλάκι μας δεν ξέρει ότι αυτό είναι κάτι που δεν μας αρέσει γιατί για εκείνο είναι απολύτως φυσιολογικό στον δικό του κόσμο να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο.

Η δική μας δουλειά σαν καλοί σκυλογονείς είναι να δείξουμε στο σκυλάκι μας ότι αυτός ο τρόπος δεν μας αρέσει και να του δώσουμε εναλλακτικούς τρόπους για να μας υποδέχεται και να μας εκφράζει τη χαρά του.


Όπως οι περισσότερες «προβληματικές» συμπεριφορές έτσι και αυτή ξεκινάει από μικρή ηλικία, όταν το σκυλάκι μας είναι ακόμα κουτάβι και δεν γνωρίζει τις αρετές της εγκράτειας και της υπομονής. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές εμείς οι ιδιοκτήτες όταν το σκυλάκι μας είναι μικρό και χαριτωμένο άθελά μας επιβραβεύουμε αυτή τη συμπεριφορά με αποτέλεσμα να διογκώνουμε το πρόβλημα.





Όταν λοιπόν το μικρό και γλυκύτατο κουτάβι μας πηδάει πάνω μας όταν μπαίνουμε στο σπίτι, όταν προχωράμε ή όταν καθόμαστε στον καναπέ και εμείς το χαϊδολογάμε, το κανακεύουμε και του λέμε γλυκόλογα, χωρίς να το καταλαβαίνουμε το ενθαρρύνουμε να το ξανακάνει. Σιγά σιγά όμως το κουτάβι μας μεγαλώνει και μαζί του μεγαλώνει και το πρόβλημα…

Το σκυλάκι μας δεν είναι πια μικρούλι και μας ενοχλεί να πηδάει πάνω μας και να μας λερώνει τα καλά μας ρούχα, να μας σκίζει το καλσόν και να μας γρατσουνάει. Τότε είναι που αρχίζουμε να του φωνάζουμε, να το μαλώνουμε ή και να το χτυπάμε… Όμως το σκυλάκι μας δεν καταλαβαίνει γιατί του συμπεριφερόμαστε με αυτό τον τρόπο και μπερδεύεται. Δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί ενώ μέχρι τώρα του δίναμε τα χάδια μας και την προσοχή μας και δείχναμε να χαιρόμαστε με αυτή του τη συμπεριφορά τώρα το αποπαίρνουμε και το μαλώνουμε!

Με αυτόν όμως τον τρόπο αυτό που δυστυχώς καταφέρνουμε τελικά (ακόμα και αν το πρόβλημα δείχνει να «επιλύεται» προσωρινά) είναι να κάνουμε το σκυλάκι μας να μας φοβάται, να χάσουμε την εμπιστοσύνη του και να χαλάσουμε τις όποιες δυνατότητες συνεργασίας.
Μην μαλώνετε το σκυλάκι σας όταν πηδάει πάνω σας! Είναι μεγαλύτερο και πιο μακροπρόθεσμο το κακό που κάνετε στον χαρακτήρα και τη σχέση σας μαζί του σε σχέση με αυτό που κερδίζετε.

Τι είναι αυτό όμως που πρέπει να κάνετε για να μάθει το σκυλάκι σας να μην πηδάει πάνω σε εσάς ή στους δικούς σας ανθρώπους;

Καταρχήν οπλιστείτε με υπομονή! 

Όπως όλες οι "προβληματικές" συμπεριφορές, έτσι και αυτή, χρειάζεται το χρόνο της για να διορθωθεί ανάλογα με το πόσο λίγο ή πολύ την έχουμε άθελά μας επιβραβεύσει στο παρελθόν.


Αν το σκυλάκι σας είναι μωρό και τώρα ήρθε στο σπίτι σίγουρα θα καταλάβει πιο εύκολα και γρήγορα ότι η συμπεριφορά αυτή είναι κάτι που δεν σας αρέσει. Αν όμως έχετε ένα σκυλάκι που συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχει γίνει πλέον σημαντικό βίωμά του ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αποβάλει αυτή την «κακιά» συνήθεια.

Το σημαντικότερο που θα πρέπει να θυμάστε όταν προσπαθείτε να επιλύσετε ένα πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να το αντιμετωπίζετε με συνέπεια τόσο εσείς όσο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας ή οι επισκέπτες!

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να αγνοήσετε τη συμπεριφορά αυτή.
Όταν το σκυλάκι σας πηδήξει πάνω σας, χωρίς να του μιλήσετε ή να του δώσετε σημασία, γυρίστε του την πλάτη. Με αυτό τον τρόπο δείχνετε στον φίλο σας ότι δεν σας αρέσει αυτή η συμπεριφορά και δεν «κερδίζει» την προσοχή σας ή το χάδι σας όταν την κάνει.
Αν το σκυλάκι σας πηδάει πάνω σας ενώ κάθεστε στον καναπέ ή την καρέκλα, με ήρεμο τρόπο, χωρίς να του μιλήσετε ή να το κοιτάξετε, απλώστε το χέρι σας και κατεβάστε το.

Στην αρχή το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία αρκετές φορές έως ότου το σκυλάκι σας σταματήσει να το κάνει. Ίσως μάλιστα αισθανθείτε ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται όσο εσείς αγνοείτε τη συμπεριφορά. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και δεν θα πρέπει να σας προβληματίζει! Συμβαίνει γιατί για πρώτη φορά αντιδράτε με αυτό τον τρόπο χωρίς να δίνετε σημασία στην συμπεριφορά και το σκυλάκι σας βάζει τα δυνατά του για να κερδίσει το ενδιαφέρον και την προσοχή σας. Μην υποκύψετε!!
Ακόμα και αν το σκυλάκι σας αρχίσει να γαυγίζει μην του δώσετε την προσοχή σας γιατί τότε θα έχει «κερδίσει» αυτό που προσπαθεί με τόσο κόπο να καταφέρει και το πρόβλημα θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο…


Εκτός όμως από το να δείξουμε στο σκύλο μας τι δεν μας αρέσει να κάνει θα πρέπει να του δώσουμε τη δυνατότητα της επιλογής άλλων συμπεριφορών οι οποίες θα του αποφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μάθετε στον σκύλο σας να κάθετε, να ξαπλώνει, να μένει ή να σας φέρνει το παιχνίδι του και επιβραβεύστε τον κάθε φορά που το κάνει. Δείξτε του ότι αυτές οι συμπεριφορές σας αρέσουν και «κερδίζει» κάτι κάθε φορά που τις κάνει. Μπορεί αυτό να είναι μια λιχουδιά στην αρχή ή ένα χάδι και ένα μπράβο στην πορεία. Σύντομα θα διαπιστώσετε ότι το σκυλάκι σας θα τείνει να κάνει περισσότερο τις συμπεριφορές που έχουν θετικό αποτέλεσμα απ’ότι εκείνες τις οποίες αγνοείτε!

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να δίνετε τη δυνατότητα στο σκυλάκι σας να εκτονώσει όλη αυτή τη συσσωρευμένη ενέργεια που έχει, ειδικά αν λείπετε αρκετές ώρες από το σπίτι.

Βγάλτε το σκύλο σας βόλτα να περπατήσει, να μυρίσει και να γνωρίσει το εξωτερικό περιβάλλον. Αν έχετε τη δυνατότητα να αφήσετε ελεύθερο τον σκύλο σας σε έναν προστατευμένο και περιφραγμένο χώρο να τρέξει χωρίς να κινδυνεύει κάντε το όσο πιο συχνά μπορείτε. Αν δεν έχετε αυτή τη δυνατότητα μάθετε στο σκύλο σας να του πετάτε το μπαλάκι ή ένα άλλο παιχνίδι και να το φέρνει και παίξτε μαζί του μέσα στο σπίτι για αρκετή ώρα. Όσο περισσότερο εκτονώνεται το σκυλάκι σας με τον σωστό τρόπο, τόσο πιο ήρεμο θα είναι και θα μειώνονται οι πιθανότητες να εκτονώνεται πάνω σας με τρόπους που δεν σας αρέσουν!

Υπάρχει μια μερίδα ανθρώπων η οποία υποστηρίζει ότι το να πηδάει ο σκύλος πάνω στους ανθρώπους είναι ένδειξη κυριαρχικότητας και προσπάθειας να «σας πάρει τον αέρα». Πρόκειται για έναν ακόμα μύθο που αφορά την συμπεριφορά των σκύλων και την υποτιθέμενη προσπάθειά τους να κατακτήσουν τον κόσμο! Ακόμα και αν το σκυλάκι σας πηδήξει πάνω σας και σας ρίξει κάτω το κάνει για να παίξει και όχι για να αναμετρηθεί μαζί σας για το ποιος είναι ο αρχηγός του σπιτιού! Δυστυχώς αυτές οι απαρχαιωμένες και πλέον τεκμηριωμένα λανθασμένες αντιλήψεις χρησιμοποιούνται από πολλούς ανθρώπους (ακόμα και επαγγελματίες) ως «δικαιολογία» για να «συμμορφώνουν» το σκύλο τους με μη φιλοζωικές και άκρως επικίνδυνες μεθόδους.

Μην χτυπάτε ή μαλώνετε το σκυλάκι σας επειδή φέρεται σαν σκύλος και μην προσπαθείτε να το «συνετίσετε» χρησιμοποιώντας βία ψυχολογική ή σωματική. Δώστε στον σκύλο σας τη δυνατότητα να επιλέξει να κάνει αυτό που θέλετε επειδή σας εμπιστεύεται και σας σέβεται και όχι επειδή σας φοβάται!

Προσοχή! Αν το σκυλάκι σας πηδάει πάνω σε εσάς οι άλλους ανθρώπους με επιθετικό τρόπο και όχι από ενθουσιασμό και χαρά θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό εκπαιδευτή για να σας συμβουλεύσει. Οποιοδήποτε δείγμα επιθετικής συμπεριφοράς ή προειδοποίησης (γρύλισμα, σήκωμα/τρέμουλο του χείλους, δάγκωμα στον αέρα) θα πρέπει να σας προβληματίσει και να το αντιμετωπίσετε έγκαιρα πριν φτάσει σε σημείο να κλιμακωθεί με δάγκωμα! Εάν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο ζητήστε τη συμβουλή κάποιου ειδικού.


---------------------------------------------------------------------------------------------------
The number one reason dogs jump on people is to play! 

Why is happy to see us and want to show us this feeling, because it tells them the nature and instinct to do what they usually do with other puppies. 

The doggy us know that this is something we do not like it for that is quite normal in his own world to behave in this way. 

Our job as good skylogoneis is to show us that doggie in this way we do not like and give him alternative ways for us to receive and expresses our joy. 

Like most 'problematic' behaviors so it starts from an early age, when the dog is still our puppy and does not know the virtues of temperance and patience. Unfortunately most of the time we owners when our dog is small and cute unintentionally reward this behavior so that exaggerated the problem. 





So when small and our sweetest puppy jumps on us when we enter the house when we go or when we sit on the couch and we chaidologame the pamper and say sweet words, without realizing it encourage you to do it again. Slowly but our puppy grows and grows together and the problem ... 

The dog is no longer our little one and we bothering to jump over us and let us stain our good clothes, our tears tights and our gratsounaei. This is when we begin to shout, to argue or to beat ... But our dog does not understand why he behaves this way and confused. Can not understand why until now while we gave the caresses our attention and seem to rejoice with this his behavior now browbeat and argue! 

By doing this way but unfortunately we manage them (even if the problem seems to be "solved" temporarily) is to do the doggy us our fears to lose his confidence and spoil any potential cooperation. 
Do not lambaste your dog when he jumps on you! It is larger and more sustained the harm to the character and make your relationship with him than with what you earn. 

What is this but you need to do to learn your dog not to jump on you or to your parents? 

First arm yourself with patience! 

Like all "problematic" behavior, so this needs time to fix depending on how little or much we unintentionally reward the past. 

If your dog is a baby and now came home certainly will understand more easily that this behavior is something you do not like. But if you have a dog who behaves in this way for a long time and has become the most important experiences might take longer to eliminate this "bad" habit. 

The main thing you need to remember when trying to resolve a problem is that you have to experience consistently both you and the other members of the family or guests! 

The first thing you should do is to ignore the behavior. 
When your dog jumps on you, but talk to him or give him attention, turn his back. This way you show your friend that you do not like this behavior and did not "win" your attention or caress you when you do. 
If your dog jumps on you while sitting on the couch or chair, calm way, without the talk or look at it, lay your hand and download. 

In principle it is most likely that you will need to repeat the process several times until your dog stop doing it. Perhaps you feel that the problem is getting worse as you ignore the behavior. This is perfectly normal and should not be your concern! It happens because for the first time you react in this way without giving importance to behavior and your dog puts his best to gain the interest and attention. Do not succumb! 
Even if your dog starts barking not give your attention because it will "win" is trying so hard to be accomplished and the problem will become even bigger ... 



Apart from the dog show us what we do not like to do would be to give him the option of choosing other behaviors that will produce the desired results. Teach your dog sits down, lie down, left or brings the game and reward each time you do it. Show him that these behaviors you like and "wins" something every time you do. Could this be a delicacy in authority or a caress and a thumbs up along the way. Soon you will find that your dog will tend to make more behaviors that have a positive effect than those which ignore! 

Very important is also to give the opportunity to your doggy to release all this energy that has accumulated, especially if you are away several hours from home. 

Take your dog walk to walk, smell and learn about the external environment. If you can let your dog free in a protected and fenced area to run without jeopardizing do it as often as you can. If you do not have this opportunity to learn the dog to throw the ball or another game and bring it and play with it inside the house for some time. The more it expands your dog the right way, so it will be quieter and less likely to be expanded upon you in ways you do not like! 

There is a group of people who say the dog jumping on people is an indication kyriarchikotitas and effort to "get air". This is another myth concerning the behavior of dogs and the alleged attempt to conquer the world! Even if your dog jump on you and throw you down do to play and not to clash with you who is the head of the house! Unfortunately these obsolete and no longer documented misperceptions used by many people (even professionals) as an "excuse" to "align it" the dog with non-animal friendly and highly dangerous methods. 

Do not knock or lambaste your dog because allegedly like a dog and do not try to teach a 'lesson' using psychological or physical violence. Give your dog the opportunity to choose to do what they want because they trust you and respect you and not because you are afraid! 


Caution! If your dog jumps on you by other people in an aggressive manner and not from excitement and joy should consult a specialist trainer to advise you. Any sample aggression or warning (grunt, lifting / trembling lip bite in the air) should be a problem and deal with it in time before it reaches a point where it escalates to biting! If you notice something, seek the advice of a specialist.

link:rockyourdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου